Designmanual Senast uppdaterad 2011.08.31

Papper

Gävle kommuns huspapper är Galerie Art Matt från Antalis eller motsvarande papperskvalitet från annan pappersleverantör. Det är ett högbestruket papper med extra matt ytfinish och hög bulk och vithet. Den reflexfria och jämna ytan ger Galerie Art Matt optimal läsbarhet och bildåtergivning samtidigt som papperet förmedlar känsla och hög kvalitet. Garlerie Art matt är PEFC certifierad från lager och kan fås FSC certifierad mot förfrågan.

Galerie Art Matt ger mycket bra bildåtergivning och är även lämplig för stora textmassor. Användningsområden är till exempel kataloger, broschyrer och tidskrifter.

Repro

Rastertäthet: Upp till 175 linjer/tum (70 linjer/cm) rekommenderas i offset. Använd underfärgsborttagning. Total färgmättnad max 310%.

Tryckning

Galerie Art Matt lämpar sig för tryckning i offset och i ytvikter över 150g även för screentryck.

Efterbearbetning

Bigning rekommenderas i ytvikter över 150g. Kvaliteten är lämplig för tråd- och klammerhäftning. Galerie Art Silk lämpar sig även för laminering och lackering samt präglig.

Hjälptext om Efterbehandlingar vid tryck:
Laminering

Vid laminering läggs en skyddande plastfolie över trycket. Det är ett sätt att skydda trycket, men kan även användas av estetiska skäl.

Lack

För att få en blank yta på trycksaken kan man lacka den, detta görs främst av estetiska skäl.

Stansning

Stansning används om man vill ha en annan form än rektangulär på sin trycksak. Stansformen skär den önskade formen i papperet.

Prägling

Prägling används när man vill ha reliefeffekter på trycksaken, dvs. nivåskillnader i papperet. Vid positiv prägling blir det en upphöjning i papperet och vid negativ prägling en nedsänkning.

Bigning

Bigning kallas den process då man med en rundad egg skapar en inpressning, en big, i papper eller annat material för att underlätta vikning, falsning, samt för att undvika att sprickor uppstår i pappret då vikningslinjen eller falslinjen går tvärs över papperets fiberriktning. Vid handfalsning kan ett falsben användas, medan man i tryckerier oftast använder en speciell big- eller bockmaskin.

Falsning

Med falsning menas att man viker ett pappersark. På tryckeri görs oftast falsningen i speciella falsmaskiner, medan man i handfalsning använder sig av ett falsverktyg med rundad spets.